Naszkicuj wykres funkcji f o dziedzinie Df. Podaj zbiór wartości funkcji
le_male: Witam. Mam pewien problem z zadaniem ( jak wiekszosc pytajacych tutaj ) Chyba dlatego ze jest
tak proste ze az sie dziwie ze kompletnie go nie rozumie . Polecenie brzmi : Naszkicuj wykres
funkcji f o dziedzinie Df. Podaj zbior wartości tej funkcji;
a) y=x
2, Df= < 0, 2>
b) y=2x
2; Df= ( −1, 2)
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie metoda krok po kroku

chodze do zaocznej szkoly i nie
wykonujemy zadań, mamy tylko teorie podana , w tym wypadku teorie funkcji kwadratowej.
12 mar 16:50
Basiek: To ja mogę pomóc
12 mar 16:51
Basiek: Zacznijmy od podpunktu a.
Funkcja kwadratowa ma podstawową postać właśnie x
2, jak pewnie Ci wiadomo, jest to funkcja o
wierzchołku w (0,0), ramionach skierowanych do góry, bo y=
1x
2, więc
a=1 >0.
No to .... rysujemy

Tej funkcji uczymy się na pamięć, jako formy podstawowej. Na niej się
wszystko opiera. No i.... przechodzi ona przez pkt (1,1), (−1,1) (2,4) (−2,4) itd...
12 mar 16:54
le_male: Bede wdzieczny. Wkurza mnie to ze faszeruja mnie teoria ktorej nie rozumie a potem musze ja
zastosowac w teori.

wybawicielu.....

Kali dziekowac
12 mar 16:54
12 mar 16:58
Basiek: Innymi słowy... wszędzie tam, gdzie wykres wystaje poza ten przedział <0,2> wykresu nie
rysujesz.

No i.... teraz będziemy określać zbiór wartości, czyli− jakie mamy y−ki w tej funkcji.
12 mar 17:01
le_male: jasne.

a jak nalezy matematycznie zapisac odpowiedz. zeby byla ona poprawnie sformulowana
dla matematyka.
12 mar 17:01
Basiek: No... nijak.

Polecenie brzmi "naszkicuj" , więc rysujesz; tu nie ma żadnej wielkiej
filozofii.
To po matematycznemu najpewniej będzie "rysowanie funkcji kwadratowej w danym przedziale"
12 mar 17:03
Basiek: Zbiór wartości można odczytać z wykresu. Czyli <y
min, y
max>
Lub bardzo prosto policzyć
12 mar 17:04
le_male: zle sie wyrazilem wlasnie do tego zmierzalem. to znaczy do zapisu zbioru wartosci , bo w
pierwszym mam zakres podany w <> nawiasach a w drugim () stad pytanie czy parabole nalezy
oznaczyc pustymi lub pelnymi kropkami dla podanych wartosci. a pozniej jak to zapisac

Ooo
to mnie nurtowalo
12 mar 17:10
Basiek: Te końce po prostu zaznaczasz pełną kropką dla < lub > oraz pustą dla ( lub )
12 mar 17:11
Basiek: Zbiór wartości masz?
12 mar 17:14
Basiek: Niestety, mam miliardy własnych zadań. Mam nadzieję, że coś jaśniej. Jak coś to pytaj, może
ktoś pomoże.

Powodzenia i pa
12 mar 17:24
le_male: Przepraszam ze nie odpisalem, jestem jeszcze w pracy. Tak mam zbiór wartosci

Teraz mi wręcz
wstyd. Ale trudno takie zycie.
Odp. Zbiorem wartości funkcji są Y; y ∊ <0,4> .
12 mar 17:42