matematykaszkolna.pl
Naszkicuj wykres funkcji f o dziedzinie Df. Podaj zbiór wartości funkcji le_male: Witam. Mam pewien problem z zadaniem ( jak wiekszosc pytajacych tutaj ) Chyba dlatego ze jest tak proste ze az sie dziwie ze kompletnie go nie rozumie . Polecenie brzmi : Naszkicuj wykres funkcji f o dziedzinie Df. Podaj zbior wartości tej funkcji; a) y=x2, Df= < 0, 2> b) y=2x2; Df= ( −1, 2) Bardzo bym prosił o wytłumaczenie metoda krok po kroku emotka chodze do zaocznej szkoly i nie wykonujemy zadań, mamy tylko teorie podana , w tym wypadku teorie funkcji kwadratowej.
12 mar 16:50
Basiek: To ja mogę pomóc emotka
12 mar 16:51
Basiek: Zacznijmy od podpunktu a. Funkcja kwadratowa ma podstawową postać właśnie x2, jak pewnie Ci wiadomo, jest to funkcja o wierzchołku w (0,0), ramionach skierowanych do góry, bo y=1x2, więc a=1 >0. No to .... rysujemy Tej funkcji uczymy się na pamięć, jako formy podstawowej. Na niej się wszystko opiera. No i.... przechodzi ona przez pkt (1,1), (−1,1) (2,4) (−2,4) itd...
12 mar 16:54
le_male: Bede wdzieczny. Wkurza mnie to ze faszeruja mnie teoria ktorej nie rozumie a potem musze ja zastosowac w teori. emotka wybawicielu.....emotka Kali dziekowac
12 mar 16:54
Basiek: Dotąd jasne, tak? Zarzucę jeszcze wykresikiem, żeby nie było wątpliwości. http://www4c.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP10451a0e9609d2a177ig00002e76edb5gbf4e60a?MSPStoreType=image/gif&s=6&w=299&h=139&cdf=RangeControl Teraz do jak już wiemy, jak wygląda funkcja− ona jest w tym przypadku określona dla pewnej dziedziny tu Df=<0,2> , więc jest określona tylko dla x∊<0,2>
12 mar 16:58
Basiek: Innymi słowy... wszędzie tam, gdzie wykres wystaje poza ten przedział <0,2> wykresu nie rysujesz. emotka No i.... teraz będziemy określać zbiór wartości, czyli− jakie mamy y−ki w tej funkcji. emotka
12 mar 17:01
le_male: jasne. emotka a jak nalezy matematycznie zapisac odpowiedz. zeby byla ona poprawnie sformulowana dla matematyka.
12 mar 17:01
Basiek: No... nijak. Polecenie brzmi "naszkicuj" , więc rysujesz; tu nie ma żadnej wielkiej filozofii. To po matematycznemu najpewniej będzie "rysowanie funkcji kwadratowej w danym przedziale"
12 mar 17:03
Basiek: Zbiór wartości można odczytać z wykresu. Czyli <ymin, ymax> Lub bardzo prosto policzyć emotka
12 mar 17:04
le_male: zle sie wyrazilem wlasnie do tego zmierzalem. to znaczy do zapisu zbioru wartosci , bo w pierwszym mam zakres podany w <> nawiasach a w drugim () stad pytanie czy parabole nalezy oznaczyc pustymi lub pelnymi kropkami dla podanych wartosci. a pozniej jak to zapisac emotka Ooo to mnie nurtowalo emotka
12 mar 17:10
Basiek: Te końce po prostu zaznaczasz pełną kropką dla < lub > oraz pustą dla ( lub )
12 mar 17:11
Basiek: Zbiór wartości masz?
12 mar 17:14
Basiek: Niestety, mam miliardy własnych zadań. Mam nadzieję, że coś jaśniej. Jak coś to pytaj, może ktoś pomoże. emotka Powodzenia i pa
12 mar 17:24
le_male: Przepraszam ze nie odpisalem, jestem jeszcze w pracy. Tak mam zbiór wartosci emotka Teraz mi wręcz wstyd. Ale trudno takie zycie. Odp. Zbiorem wartości funkcji są Y; y ∊ <0,4> .
12 mar 17:42