Ciągi
Jowita: W księdze rekordów Guinessa można znaleźć informację o Rosjance żyjącej na początku XIX w.,
któa urodziła 69 dzieci, w tym 16 par bliźniąt. Załóżmy, że każdemu z bliźniaków również
urodziło się 16 par bliźniąt i były to ich jedyne dzieci oraz w kolejnych pokoleniach
powtórzyła się ta sytuacja, ponadto pozostałe dzieci Rosjanki nie miały potomstwa.
Uwzględniając 3 pokolenia, oblicz, ilu ludzi było spokrewnionych z Rosjanką. Proszę o pomoc!
12 mar 16:47
pomagacz:
z Rosjanki jest 69 dzieci, w tym 16 par bliźniąt, czyli 32 bliźniaki1 I
pokolenie
z każdego bliźniaka1 jest 16 par bliźniąt, czyli 32 bliźniaki2 = 32 * 32 II pokolenie
z każdego bliźniaka2 jest 16 par bliźniąt, czyli 32 bliźniaki3 = 32 * 32 * 32 III pokolenie
czyli:
32 * 32 * 32 + (69 − 32) = ...
chyba dobrze myślę?
12 mar 17:05
MQ: Kolejne etapy trzeba sumować, czyli suma szeregu + te bezpotomne.
12 mar 17:07
MQ: Będzie 69 − pierwsze pokolenie
322 − drugie
323 − trzecie
Krewnych 69+322+323
12 mar 17:10