matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dane są 2 ciągi a_{n} i b_{n}
Roberto21:
Dane są 2 ciągi a
n
i b
n
. Wyraz ogólny ciągu a
n
jest określony wzorem
n+3
n+1
a
n
=
natomiast ciąg b
n
jest określony rekurencyjnie:
{b
1
=2 {b
n+1
=2b
n
−3, n≥1. Oblicz a
4
−b
4
7 kwi 23:43
Bogdan:
7
5
Oblicz a
4
, czyli
, potem oblicz kolejno b
2
, b
3
i wreszcie b
4
7 kwi 23:56