walec
julka: przekrojem osiowym walca jest prostokat, ktorego dlugosci bokow i przekatna sa kolejnymi
wyrazami ciagu arytmetycznego o roznicy 4. Oblicz objetosc tego walca. (rozpatrz przypadek
kiedy walec jest szeroki ale niski)
12 mar 16:29
Ajtek: Zaraz napisze rozwiazanie tylko zjem.
12 mar 17:07
Basiek: Jak już zajrzałam− smacznego.
12 mar 17:16
Ajtek:

1
o
a=a i a>0
b=a+4
c=a+8
i r=
12a
Z pitagorasa liczysz a. Potem do wzoru na objętość.
2
o
d=d i d>0
e=d+4
f=d+8
Podobnie jak wyzej liczysz d i do wzoru na objętość
12 mar 17:17
Ajtek: Dzięki Basiek

.
12 mar 17:18