g
Gimnazjalista: Bardzo latwe i prosze o pomoc
jak wyciagnac z takiego czegos "a"
8ah=a2 ?
Prosilbym o opis krok po kroku
7 kwi 23:06
Bogdan:
Jest jeden krok.
Jeśli a ≠ 0 to podziel obustronnie przez a.
Jeśli a może równać się zero, to przenieś wszystko na jedną stronę równania,
po drugiej stronie znaku = będzie 0 i wyciągnij a przed nawias.
7 kwi 23:32
Roberto21: 1. Dzielisz obie strony przez a
8aha=a2a
2. Dzięki czemu skróci ci się a po lewej stronie, natomiast po prawej kwadrat z
licznika skróci się z mianownikiem co da
8h=a
7 kwi 23:32
jt: a2=8ah / −8ah
a2−8ah=0
a(a−8h)=0 ⇒ jest to możliwe tylko wtedy gdy albo a=0 albo a−8h=0, czyli a=0 lub a=8h.
Powodzenia.
8 kwi 00:59