??
ALA: 3sin2x+2cos2x=3 Jak obliczyć to równanie trygonometryczne?
12 mar 16:11
M:
10 lut 06:06
Panna młoda Goblina :
6sin(x)cos(x)+2(2cos
2(x)−1)=3
6sin(x)cos(x)+4cos
2(x)−2=3
6sin(x)cos(x)+4cos
2(x)=5
podstawienie
| | 2t | | 1−t2 | | 1−t2 | |
6* |
| * |
| +4( |
| )2=5 |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| (12t(1−t2)+4(1−2t2+t4) | |
| =5 |
| (1+t2)2 | |
12t−12t
3+4−8t
2+4t
4=5(1+t
2)
2
4t
4−12t
3−8t
2+12t+4=5+10t
2+5t
4
−t
4−12t
3−18t
2+12t−1=0
t
4+12t
3+18t
2−12t+1=0
Moje pytanie do tego jest takie
jak doprowadzić to to do postaci
(t
2+2t−1)(t
2+10t−1)=0 ?
10 lut 16:51
Panna młoda Goblina :
10 lut 18:17
foxy: 3*2sinxcosx + 2(cos2x−sin2x)=3(sin2x+cos2x)
6sinxcosx−cos2x−5sin2x=0 | :cos2x
6tgx−1−5tg2x=0
10 lut 18:43
Panna młoda Goblina :
Dobrze . Rozumiem to co napisałes .
Jednak interesuje mnie to jak doprowadzic do tej opostaci z 16 : 51
10 lut 19:08
foxy: Podziel przez t2
10 lut 19:26
wredulus_pospolitus:
cóż ... najbardziej 'łopatologicznie' byłoby się zabawić we wzory Viete'a (wprowadzając zbiór
liczb zespolonych będzie to prawdą nawet jeżeli liczba rozwiązań rzeczywistych będzie mniejsza
niż 4):
(t−a)(t−b)(t−c)(t−d) = t4+12t3+18t2−12t+1
1. a+b+c+d = −12
2. ab + ac + ad + bc + bd + cd = 18
3. abc + abd + acd + bcd = 12
4. abcd = 1
i masz 'milusi' układ czterech równań z czterema niewiadomymi.
10 lut 20:43
Panna młoda Goblina :
No cóż. Zabawiłem się tak gdyż pisali że to uniwersalny sposób rozwiązywania takich równań
Czytałem także o rozwiązywaniu za pomoca kąta pomocniczego ,ale tego na chwilę nie bardzo
potrafie.
Sposób foxy w tym przypadku najprostszy .
Dziękuje za ciężką pracę .
10 lut 20:52
Mila:
| | b | | π | |
a sin(x)+b cos(x)=√a2+b2 sin(x+α) , gdzie : tgα= |
| i 0<α< |
| |
| | a | | 2 | |
| | b | | π | |
a sin(x)−b cos(x)=√a2+b2 sin(x−α) , gdzie : tgα= |
| i 0<α< |
| |
| | a | | 2 | |
11 lut 15:33
Bo_ra:
Dziękuję
Milu 
_
11 lut 16:05