funkcja kwadratowa
nieogarniam: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m , nierówność mx2 + (m + 3)x + |
| m + 1 ≤ 0 jest spełniona |
| | 4 | |
dla każdego x należącego do R ?
Pomóżcie, proszę. Najlepiej krok po kroczku
12 mar 15:51
Ted:
parabolka ma leżeć pod OX ... ramionami w dół ...
więc:
m

?
Δ

?
12 mar 15:56
luk20: Jeśli się nie mylę to są 2 przypadki
1o a>0
Δ<0
2o a<0
Δ>0
12 mar 15:57
rumpek: źle
12 mar 15:58
luk20: sorry, tutaj tylko 2 przypadek
12 mar 15:58
rumpek: i tak źle
12 mar 15:58
nieogarniam: ma leżeć pod OX albo się z nią stykać w jednym miejscu... Ale dalej nie wiem jak obliczyć m
12 mar 15:58
asdf: a to? jest jakiś trop?
| | 1 | |
mx2 + mx + 3x + |
| m + 1 ≤ 0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
m(x2 + x + |
| ) + 3x + 1 ≤ 0 |
| | 4 | |
12 mar 15:59
luk20: a<0
Δ<0
teraz już na pewno dobrze
12 mar 15:59
MQ: Sprowadź sobie do postaci kanonicznej.
y0 musi byc ≤ 0, a współczynnik przy (x−x0)2 musi być ujemny.
Już od razu widać, ze ten współczynnik, to m, więc pierwszy warunek m<0.
12 mar 15:59
rumpek: a po co wyłączasz?
12 mar 15:59
rumpek: źle luk20
12 mar 15:59
Ajtek: Jeżeli f. kwadratowa ma być ≤0 dla x∊R to, a musi być ujemne (ramiona paraboli do dołu) i Δ≤0.
W tym przypadku a=m czyli 0>m i (m+3)2−4*m*(14m+1)≤0
Nie działa klawisz mniejszy dlatego taki "dziwny" zapis.
12 mar 15:59
luk20: no właśnie − Δ≤0
Siedząc na tym forum trochę się pouczę
12 mar 16:01
rumpek:
12 mar 16:01
nieogarniam: luk, nie mieszaj mi jeszcze bardziej, proszę XD
12 mar 16:01
luk20: Ale Ajtek ci dobrze wszystko wytłumaczył już xD
12 mar 16:03
nieogarniam: Tak, właśnie ogarnęłam. Czyli mogę wyliczyć z delty m i jeżeli mi się zgadza z pierwszym
założeniem (tj. m<0) to już zadanie rozwiązane? oO
12 mar 16:05
Ajtek: Rozwalasz delte sprawdzasz kiedy jest ≤0 i na koniec cześć wspólną z tych dwóch warunków.
12 mar 16:06
luk20: Kurde, nie chcę znowu namieszać, ale chyba musisz wziąć potem część wspólną z pierwszego i
drugiego warunku... Niech ktoś inny się wypowie...
12 mar 16:07
nieogarniam: Dalej nie panimaju. Jak rozwalam deltę?
12 mar 16:09
rumpek:
współczynnik a < 0 (w tym wypadku m < 0 ⇔ m∊(−∞, 0 ) )
potem tylko Δ ≤ 0
na koniec część wspólna, wypada też sprawdzić co jeśli m = 0 koniec
12 mar 16:10
Ajtek: Liczysz delte, sprawdzasz w jakich przedziałach "m" jest mniejsza od zera. Następnie bierzesz
czesc wspolna z warunkiem ze 0>m

.
12 mar 16:11
nieogarniam:
| | 1 | |
(m+3)2 − 4 * m * ( |
| m + 1) ≤ 0 |
| | 4 | |
m
2 + 6m + 9 − m
2 + 1 ≤ 0
6m + 10 ≤ 0
6m ≤ − 10
| | 5 | |
m ≤ − |
| to spełnia warunek m<0 tzn, że ten ułamek jest rozwiązaniem? czy dalej nie |
| | 3 | |
ogarniam?
12 mar 16:19
nieogarniam: widzę swój jeden błąd, ale generalnie o to chodziło?
12 mar 16:24
12 mar 16:25
Ajtek: | | 1 | |
(m+3)2 − 4 * m * ( |
| m + 1) ≤ 0
|
| | 4 | |
m
2 + 6m + 9 − m
2 −4 ≤ 0
12 mar 16:25
luk20: Dobrze.
12 mar 16:25
Ajtek: I ja
m zjadłem z rozpędu
12 mar 16:26
rumpek:
| | 1 | |
Δm = (m + 3)2 − 4*m( |
| m + 1) = m2 + 6m + 9 − m2 − 4m = 5m + 9 ≤ 0 |
| | 4 | |
12 mar 16:27
rumpek: 
2m + 9 ≤ 0
12 mar 16:27
luk20: rumpek: a nie 2m+9≤0
12 mar 16:27
luk20:
12 mar 16:28
rumpek:
2m ≤ −9 / :2
rysujesz wykres i część wspólną
12 mar 16:28
Ajtek: rumpek:
2m+9≤0

.
12 mar 16:29
nieogarniam: no dobra, 2m + 9 ≤ 0
2m ≤ −9
m ≤ −4.5
−4.5 spelnia m<0
i juz to jest rozwiazanie?
12 mar 16:29
nieogarniam: yaaay, wreszcie przez to przebrnęliśmy

dzięki za poświęcenie kilku min dla mnie
12 mar 16:30
luk20: rozwiązaniem jest przedział (−∞;−4,5>
12 mar 16:31