czworoscian foremny
Kasia: czworoscian foremny przecieto plaszczyzna przechodzaca przez krawedz podstawy i srodek
przeciwleglej krawedzi bocznej. Oblicz cosinus kata zawartego miedzy ta plaszczyzna a podstawa
ostroslupa.
błagam pomozcie
12 mar 15:47
Aga1:

Z tw . cosinusów
a
2=h
2+h
2−2h*h*cosα
12 mar 15:54
Jakuboo: Płaszczyzna ta stworzy trójkąt o podstawie a i wysokości H. Wierzchołejk tego trójkąta będzie w
miejscu a/2, przeciwległej krawędzi. cos alfa to będzie stosunek a/2 do H. Aby obliczyć H
przypatrz się temu trójkątowi wewnątrz.. Ma on podstawe a i bok b, gdzie ten bok b jest
wysokością trójkąta równobocznego o boku 'a' (ściany bocznej ostrosłupa). Zatem:
b =a √3 podzielić przez 2
Z tw. Pitagorasa (dla tego tójkąta wewnątrz), mamy:
H2=b2(a/2)2
cosα = a/2 podzielić przez H
Mnie wyszło ½ .
Mam nadzieję, że to chaotyczne tłumaczenie da się zrozumieć.
12 mar 15:59
Aga1: Nie dorysowałam kąta między podstawą a tą płaszczyzną.
12 mar 16:10
Kasia: powinno wyjsc √6 / 3 , a jak robie agi sposobem to mi wychodzi √3 chyba ze zle licze
12 mar 16:12
Aga1: Napisałam Ci, że nie zaznaczyłam tego kąta. jest to kąt między wysokością czerwonego trójkąta,
a wysokością trójkąta w podstawie.
Jak mi się uda to narysuję jeszcze raz .
Brakującą wysokość ozn. przez c
Z twierdzenia cosinusów
| 1 | | 2 | | 3 | | √2 | | a√3 | |
| a2= |
| a2+ |
| a2−2* |
| a* |
| *cosβ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
12 mar 23:35
Aga1:
12 mar 23:40
Aga1: Poszło szybko, a wcześniej czekałam strasznie długo i nie mogłam wysłać.
12 mar 23:42