okresl wzajemne położenie prostych k i l
ola: okresl wzajemne położenie prostych k i l
a) k; 2x−y+1=0 l; x−2y+6=0
b) k; y=x+1 l; −x−y−3=0
12 mar 15:41
asdf: a)
k: −y = −2x − 1
k: y = 2x + 1
l: −2y = −x + 6
a
1 = −2
więc są prostopadłe ( z warunku na
⊥: a1 * a2 = 1)
b)
k:2y = x +6
l: y = −x − 3
więc są prostopadłe
12 mar 15:47
asdf: b jest źle
12 mar 15:47
Ania: a)?
y=2x+1
y=12x+3
b) są prostopadłe
y=x+1
y=−x−3
12 mar 15:48
asdf: b) <DOBRZE>
y = x + 1
y = −x − 3
a1 = 1
a2 = −1
a1 * a2 = −1
więc też są prostopadłe
12 mar 15:49
ola: dziek
12 mar 15:49
asdf: w pierwszym jest:
l: y =2x + 1
12 mar 15:51
asdf: [kur

!]
12 mar 15:53