Wskaż że ciąg a_n jest rosnący
Elli: Wskaż że ciąg an jest rosnący
an = 5n+3
12 mar 15:34
Ted:
a
n+1−a
n=5
n+4−5
n+3=5
n+3(5−1) ... dodatnie ... i wszystko jasne−
12 mar 15:39
Elli: a czemu niby wyszło 5
n+3 a nie powinno wyjść 5
n+1 
?
12 mar 15:41
Ted:
albo:
| an+1 | | 5n+4 | |
| = |
| =5 1 .... większe od 1 ... więc też jasne −  |
| an | | 5n+3 | |
12 mar 15:42
Yay: an+1 = 5n+4
an+1 − a5 = 5n+4 − 5n+3 = 5n*54 − 5n*53 = 5n(54−53)= 5n(625−125)=5n(500)
5n(500)>0 dla każdego n∊ℕ dodatnich a że ciąg liczbowy przyjmuje argumenty (czyli dziedzine )
tylko dla dodatnich liczb naturalnych
Chodzi tylko o to by zbadac czy dla kazdego n∊ℕ a
12 mar 15:50
Yay: Chodzi tylko o to by zbadac czy dla kazdego n∊ℕ an+1−an > o
12 mar 15:56