Wykaż, że wielomian w(x)=x^3-(a-b)x^2-2b(a+b)x jest podzielny przez dwumian q(x)
eewika: Wykaż, że wielomian w(x)=x
3−(a−b)x
2−2b(a+b)x jest podzielny przez dwumian q(x)=x−a−b dla
dowolnych liczb rzeczywistych a i b.
nie wiem jak się za to zabrać..
12 mar 15:29
Aga1: W(x) jest podzielny przez dwumian g(c)= x−(a+b)
jeśli w(a+b)=0
Oblicz w(a+b)=(a+b)3−(a−b)(a+b)2−2b(a+b)2
i powinno Ci wyjść0.
12 mar 15:37
MQ: Można prościej:
W(x)=x*(x2−(a−b)x−2b(a+b))=
=x*(x2−((a+b)−2b)x−2b(a+b))=
=x*(x−(a+b))*(x+2b)=
=x*(x−a−b)*(x+2b)
12 mar 15:43
eewika: super, dziękuję!
12 mar 15:45