ostroslup
Daniel: Dla geniusza.
wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego tworzy z krawedzia boczna tego ostroslupa kat x,
taki ze cosx=0,8. Krawedz podstawy ma dlugosc 3. Oblicz pole powierzchni calkowitej tego
ostroslupa.
rozwiazalem zadanie ale cos zle mi wyszlo
12 mar 15:28
Ajtek: Pokaż obliczenia.
12 mar 15:38
Daniel: Pc=3*Pb+Pp
Pp=a2√34=9√34
teraz liczymy wysokosc podstawy ostroslupa
h=a√32=3√32
2/3 wysokosci i krawedz boczna tworza nam trojkat w ktorym csox=0,8
kat jest pomiedzy 2/3h a krawedzia boczna
krawedz boczna nazwe "b"
2h3=23*3√32=√3
jest to odcinek 2/3 * h = x
teraz x/b= cosx
x/b=0,8
0,8=√3b
b=10√38=5√34
jak juz mamy krawedz boczna to mozemy obliczyc wysokosc sciany bocznej
H−wys. sciany bocznej
H2+(32 )2=(5√34)2
H=66/4=33/2=16,5
Pb=ah/2=3*16,5 /2=24,75
Pc=3*Pb+Pp=3*24,75 + 9√34= 612,5625 + 9√34
12 mar 15:44
Ajtek: | | x | |
W Twoich zapisach |
| =sinα
|
| | b | |
| | wysokość ostrosłupa | |
cosα= |
| |
| | b | |
12 mar 15:48
Ted:
a co tam nakręciłeś już w P
p 
?
to jest pole trójkąta równobocznego o boku 3

? −
12 mar 15:51
julka: tak
12 mar 16:06
julka: raczej, jesli 9
√3 / 4 to chyba musi byc Pp
12 mar 16:07
Daniel: Pb =
3√732√3 ? bo nie wiem czy dobrze

/
12 mar 16:08
Ajtek: Jaką długość ma krawedz boczna? Nie wiem bo nie licze

. Zaraz tym się zajme, pokaż
obliczenia.
12 mar 16:14
julka: 5√3 / 3 −krawedz boczna
12 mar 16:19
Ajtek: Tak, zgadza się, a wysokość ściany bocznej?
12 mar 16:20
Daniel: mam taka sama jak julka
12 mar 16:20
Daniel: √73 / 2√3 − wysokosc
12 mar 16:20
Ajtek: Pokaż jak liczyłeś wysokość ściany bocznej.
12 mar 16:27
julka: h2+ (32)2=(5√33)2
12 mar 16:30
Daniel: h2=253−94
h=√7312
12 mar 16:31
Ajtek: Wygląda że jest ok, kurcze robie 4 zadania na raz i sam sie gubię

.
12 mar 16:40
Ajtek: Tylko jeszcze usuń niewymierność z mianownika.
12 mar 16:42