matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
ALA:
ile wynosi pochodna funkcji f(x)=a−x oraz ile wynosi pochodna funkcji f(x)=
√
a
2
−x
2
12 mar 15:28
Ania:
w sensie takim jeżeli a jest liczbą ustaloną . a x niewiadomą to: (a−x)'=−1
√
a
2
+x
2
=
1
2
√
a
2
+x
2
*(−2x)
12 mar 15:42