KULA
Jakub: Przekrój osiowy kuli jest kołem o obwodzie 24π cm . Oblicz objętość i pole powierzchni kuli
12 mar 15:22
Ajtek: 2πr − obwód koła
24π=2πr ⇒ r=...
P
k=4πr
2
Podstawić policzyć.
12 mar 15:26
Jakub: dziękuję
12 mar 15:42
Ajtek: Nie ma sprawy

.
12 mar 15:42
Jakub: nie wiem czy mi dobrze wyszło

Vk = 18 a Pk = 96π pewno źle
12 mar 15:45
Ajtek: Ile wyszedł promień?
12 mar 15:49
Jakub: r=12
12 mar 15:59
Ajtek: No to licz raz jeszcze

. Pokaż obliczenia.
12 mar 16:01
Jakub: a Tobie ile r wyszło?
12 mar 16:05
Ajtek: Też 12

. Miałem na myśli objętośći pole

.
12 mar 16:07
Jakub: Objętość mi wyszła teraz 48 a Pole powierzchni 96π
12 mar 16:09
Ajtek: Pokaż obliczenia krok po kroku

.
12 mar 16:13
Jakub: dzieci mi płaczą a ja tu mam zadania robić
12 mar 16:15
Morti: banał
12 mar 16:16
Ajtek: No masz, to Ty się chcesz nauczyć, a ja pomagam

.
12 mar 16:17
Jakub: Vk= 4/3 πr
= 4/3 π12
3 = 2 304π
Pk=4πr
2 = 4 π 144= 576 π tak ło?
12 mar 16:17
Ajtek: Coś w ten deseń
12 mar 17:05