Ciągi geometryczne Bardzo prosze o pomoc ciekawi mnie jak to rozwiązac
Kati: dzień dobry prosze o pomoc w takim zadaniu ponieważ kombinuje i cos mi to nie wychodzi :
Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego a1 wiedzac,że
q=3 a8=10935
zatem mam zaczete
a8=a1*q4
10935=a1*34/:34
a1={10935}{34}=prosze o pomoc
12 mar 15:08
Ted:
a
8=a
1q
4 ... ciekawe ... −
12 mar 15:12
Kati: lub a8=a1*q7
12 mar 15:15
Ted: ... i cóż Ci tu nie wychodzi

?−
12 mar 15:18
Kati:
12 mar 15:18
Kati: które jest własciwe
12 mar 15:19
Kati: a ta liczba która podniesiona do jakies potegi da10935 to jest dla mnie dosyc ciekawe
12 mar 15:21
kati: ?
12 mar 18:10