Geometria Analityczna
Łukasz: Dane są punkty A=(−5,1) i B=(3,7) Wyznacz:
a) długość odcinka |AB|
b) środek odcinka |AB|
c) równanie prostej w której zawiera się odcinek |AB|
d) równanie symetralnej odcinka |AB|
Proszę o pomoc
12 mar 15:06
Ania: Długość odcinka wynosi √(3−(−5))2+(7−1)2=√100=10
S−środek
S=(−5+32,1+72)=(−1,4)
c)
y=ax+b
1=−5a+b
7=3a+b /(−1)
1=−5a+b
−7=−3a−b
−6=−8a
a=68
b=468
y=68x+468
d)rownanie sym to równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez srodek do pr. AB
y=−86x+b
S=(−1,4)
4=86+b
b=223
y=86x+223
12 mar 16:05