dddddddddddd
azagalaga: Długość boków trójkata równoramiennego wynosi 13, 13 i 10 cm. ile wynosi wysokosc poprowadzona
do boku 10?
12 mar 14:49
MQ: √132−52
12 mar 14:56
azagalaga: no ale skad sie to wzieło?
12 mar 15:33
pomagacz:
rysujesz trójkąt i ciągniesz wysokość, opisujesz długości boków, powstaną dwa trójkąty
prostokątne o bokach 5, h, 13cm. Z pitagorasa:
52 + h2 = 132
h2 = 132 − 52
h = √132 − 52
12 mar 15:35
azagalaga: No i teraz rozumiem, dziekuje
12 mar 15:36
Elli: Z Pitagorasa wzór do tego zadania to:
(x − szukana)
132 = (0,5 * 10)2 + x2
169 = 25+x2 /−25
144 = x2 / pierwiastkujemy
x=12
12 mar 15:37
azagalaga: dziekuje, dziekuje
12 mar 16:26