wielomian
asdf: | | x2−4x | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| dla x= 3−√5 Wynik przedstaw w postaci ułamka |
| | x2+1 | |
nieskracalnego o wymiernym mianowniku.
| (3 − √5)2 − 12 + 4√5 | |
| = |
| (3 − √5)2 + 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3 −
√5)
2 = 9 − 6
√5 + 5 = 14 − 6
√5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 14 − 6√6 − 12 + 4√5 | | 2 − 2√5 | |
| = |
| |
| 15 − 6√5 | | 15 − 6√5 | |
dobrze licze? i jak dalej

wiem, że teraz trzeba pomnożyć przez (15 + 6
√5), ale coś sie
zacinam i nie moge
12 mar 14:48
Artur z miasta Neptuna:
mnóż mnóż
| 2(1−√5)(15+6√5 | | 2(15−6*5 −15√5 + 6√5) | |
| = |
| = ... |
| 152 − (6√5)2 | | 225 − 180 | |
12 mar 14:50
asdf: a jeżeli zapiszę:
2(15 + 6√5 − 2√5(15 + 6√5) = ...
bedzię dobrze?
12 mar 14:53
asdf:
nawiasa mi brakło, poprawiam:
2(15 + 6√5) − 2(√6(15 + 6√5) = ...
12 mar 14:53
asdf: 'fy' pięć..
12 mar 14:56