matematykaszkolna.pl
Ostrosłup- piramida- sens matematyczny zdania Robert: Mam problem z jednym zadanie, ponieważ na lekcji matematyki robiliśmy na ocenę takie o to zadanie: Wielka piramida Cheopsa ma kształt ostrosłupa czworokątnego prawidłowego. Długość krawędzi podstawy jest równa 230,3, a wysokość piramidy 146,6m. Oblicz miarę kąta, jaki tworzy: a) wysokość ściany bocznej z podstawą piramidy. − tu nie miała nauczycielka zastrzeżeń b) krawędź boczna z krawędzią podstawy. W podpunkcie "b" nauczycielka powiedziała, że taki kąt nie istnieje i to zdanie nie ma sensu matematycznego. Czy miała rację?
12 mar 13:36
Aga1: Taki kąt istnieje ,jest to kąt na ścianie bocznej między podstawą trójkąta a jego ramieniem.
12 mar 13:41
Robert: Aga: Nauczycielka powiedziała mi, że to jest błąd w zadaniu bo taki kąt nie istnieje... sam już nie wiem...
12 mar 13:43
Aga1: Ale dlaczego nie istnieje?
12 mar 13:57
Aga1: Wpisz w Google: Kąty o odcinki w bryłach.
12 mar 14:04
asdf: też mi się zdaje, że nie ma takiego czegoś. Jak można wyznaczyć kąt między trójkątem i jego podstawą?
12 mar 14:10
Ajtek: rysunekCzarny − krawędzie podstawy Czerwony − krawędzie boczne Niebieski − przykłądy kąta pomiędzy krawędzią boczną a krawędzią podstawy
12 mar 14:11
asdf: oj, jakiś ja głupi... aga1 i wszystko jasne
12 mar 14:12
asdf: a mam takie pytanko: istnieje kąt między płaszczyzną boczną i krawędzią podstawy?
12 mar 14:15
Aga1: Krawędź podstawy zawiera się w płaszczyźnie bocznej. To jaki jest kąt między płaszczyzną a prostą należącą do płaszczyzny?
12 mar 14:20
asdf: ODP: nie dziękuje, nie chce sobie namotać w pustej główce
12 mar 14:22