Dowód poprzez indukcję matematyczną
M: Udowodnić, że dla n > 0
| | a0(qn+1 − 1) | |
∑(od i=0 do n): ai = |
|
|
| | q − 1 | |
gdzie q jest różne od 1, natomiast a
i+1 = q * a
i
Zrobiłem tak, że:
W kroku pierwszym indukcyjnym T(1), dla n=0 wyszło mi, że to prawda, bo a0 = a0.
Niestety, w kroku drugim muszę znależć następnik i z tym mam problem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Artur z miasta Neptuna:
drugi krok
n = k /// po prostu przepisujesz zamieniając 'n' na 'k'
trzeci krok
n = k+1
L = ∑
0k+1 a
i = ∑
0k a
i + a
k+1 = //korzystam z kroku drugiego // =
| | a0 (qk+1−1) | | a0 (qk+1−1) | | ak+1(q−1) | |
= |
| + ak+1 = |
| + |
| = |
| | q−1 | | q−1 | | q−1 | |
| | a0 qk+1 − a0 + a0qn+1*q− a0qn+1) | |
= |
| = |
| | q−1 | |
| | −a0 + a0qn+1*q | | a0(qn+2−1 | |
= |
| = |
| = P |
| | q−1 | | q−1 | |
c.n.w.