Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania: |mx|+|m|=4
eewika: Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania:
|mx|+|m|=4
Z góry dziękuję!
12 mar 13:31
Aga1: ImxI=4−ImI
Gdy m>0
mx=4−m
Gdy m<0
−mx=4+m
Równanie ma rozwiązanie gdy m∊R−{0}
12 mar 13:38
eewika: Dziękuję!
12 mar 13:39
pigor: ...

no to jeszcze ja , np. tak :
| | 4−|m| | |
|mx|+|m|=0 ⇔ |m||x|+|m|=0 ⇔ |m||x|=4−|m| i m≠0 ⇒ |x|= |
| i m≠0 ma |
| | |m| | |
rozwiązania ⇔ 4−|m| ≥0 im≠0 ⇔ |m|≤ 4 i m≠0 ⇔ −4≤ m ≤4 i m≠0 ⇔
m∊ <−4;0) U (0;4> . ...
12 mar 13:45
Aga1: Masz rację pigor, za długo już siedzę i wypisuję głupoty.
Zrobiłam przykład
ImIx+ImI=4
12 mar 13:55
pigor: nie przejmuj się , bo mnie też się to zdarza patrzę i ...

widzę co innego np. jak z tą
prostą prostopadłą , pozdrawiam ...
12 mar 14:08