oblicz
lik: | 4,4:11+15−30+3.4 | |
| |
| (16:47−1323):43 | |
7 kwi 22:01
lik: pomoże ktoś?
7 kwi 22:04
lik: hmm?
7 kwi 22:11
Bogdan:
Podaj swój wynik, sprawdzimy. To są proste rachunki.
7 kwi 22:13
lik: właśnie powinno wyjsc 9 a mi wychodzi 10
7 kwi 22:15
xpt: Co zrobię w liczniku:
4,4:11 = 1,1
3
0 = 1
1/5 = 0,2
Mianownik:
| | 4 | | 7 | |
16: |
| = 16* |
| = 4*7 (bo 16 i 4 się skrócą) |
| | 7 | | 4 | |
Po tym ten ułamek będzie wyglądał o tak (dalej będę zaznaczał kolorami co będę zmieniał i
opiszę zgodnie z kolorem)
cały licznik sumuję,
mnożę
| 3,7 | |
| zamieniam na ułamek niewłaściwy |
| |
| 3,7 | |
| zamienieam dzielenie na mnozenie przez odwrotnosc |
| |
7 kwi 22:17
lik: właśnie w tych obliczeniach powinno wyjsc 9....
7 kwi 22:25
xpt: Faktycznie − coś pokręciłem − zaraz sobie to na kartce policzę i dam znać, jeśli coś się
u meni w metodzie zmieni, bo an komputerze jak liczę to się czasem mylę
7 kwi 22:28
lik: ok

ja jak liczyłam sobie wychodzi mi 10 i nie wiem czemu
7 kwi 22:30
xpt: Znalazłem błąd: 4,4 : 11 = 0,4, a nei 1,1 jak napisałem.
Potem wszystko się będzie zgadzało bo w liczniku wyjdzie o 0,7 mniej czyli zamiast 3,7
będzie 3
i na końcu 3*3=9
7 kwi 22:32
xpt: Napisz może jak liczyłaś to sprawdzę, gdzie Ty robisz błąd
7 kwi 22:33
lik: w koncowym etapie wychodzi mi
0,4+2,6
14,3:43
7 kwi 22:36
lik: wiesz co jeszcze sprobuje to jakos zrobic teraz juz uciekam pa
7 kwi 22:38
Bogdan:
| | 1 | | 4,4 : 11 + |
| − 30 + 3,4 | | | 5 | |
| |
| =
|
| |
| | 0,4 + 0,2 − 1 + 3,4 | |
= |
| =
|
| | | | 7 | | 2 | | 1 | | (16 * |
| − 13 |
| ) * |
| | | | 4 | | 3 | | 43 | |
| |
7 kwi 23:21