Z góry dziękuję
Irek: Oblicz:
a) 25log52
b) 8log25
c) 72log73+1
d) 34log35−3
e) 272log34−4
12 mar 13:16
Patronus:
a) 25
log52 = 5
log52 * 5
log52 = 2*2 =4
Reszta analogicznie
12 mar 13:52
pigor: np. tak
a) 25
log52= 5
2log52=5
log522 = 2
2= 4 ;
analogicznie
b) 8
log25= 2
log253 = 125 ;
c) 7
2log73+1= 7
log732 *7
1= 9 *7 = 63 ;
| | 1 | | 625 | |
d)... =54 *3−3 = 625 * |
| = |
| ; |
| | 27 | | 27 | |
e) ... = 3
3*(2log34−4) = 3
6log34−12 = 3
log346 *3
−12 = 4
6 *3
−12 =
| | 1 | | 2 | |
= 212 * |
| = ( |
| } 12 . ...  |
| | 312 | | 3 | |
12 mar 14:04