rownania
miki: rozwiaz rownanie
− x3−3x2+4x=0
probuje metoda grupowania i nie wychodzi delta nie mozna
12 mar 13:06
Ted:
−x3+x2−4x2+4x=−x2(x−1)−4x(x−1)=−(x−1)(x2+4x)=−x(x+1)(x+4)
12 mar 13:12
FunnyBoy: −x(x
2+3x−4) = 0
Δ = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x
1 = 0
12 mar 13:13
pigor: np. tak
−x
3−3x
2+4x=0 ⇔ −x(x
2+3x−4)=0 ⇔ −x(x+4)(x−1)=0 ⇔
x∊{0,−4,1} . ...
12 mar 13:13
miki: no racja trzeba bylo wyciagnac x przed nawias i mam delte ok to rozumiem
ale nie bardzo rozumiem −3x2 wyszlo x2−4x2 tzn obliczenie wiem ale zastosowanie tego
dlaczego akurat tak
12 mar 13:26
pigor: bo to jest to samo, choć nie takie samo

, ale pozwala ci ...

toto dalej pogrupować
12 mar 13:31
miki: ok dzieki
12 mar 13:35
Jagoda: 3x − 2= 5+4x −2x −12=3x−5 x+13=3x−5
2 cze 14:11