Geometria Analityczna
Łukasz: Prosta k ma równanie 2x−3y+6=0 podaj równanie prostej p równoległej do k i przechodzącej przez
punkt A (−2,4)
12 mar 13:04
Łukasz: Proszę pomóżcie
12 mar 13:18
Ted:
przekształć równanie prostej k do postaci kierunkowej
znajdziesz współczynik kierunkowy
warunek równoległości
i równanie prostej o znanym współczynniku przechodzącej przez punkt
12 mar 13:21
Aga1: Najprościej. Równanie prostej równoległej do danej ma postać
2x−3y+c=0
Podstawiasz współrzędne punktu A za x i za y i liczysz c.
2*(−2)−3*4+c=0
c=16
odp.
2x−3y+16=0
12 mar 13:21
pigor: np. tak : szukana prosta ma postać :
3x+2y+C=0 i A=(−2,4)∊k ⇒ 3*(−2)+2*4+C=0 ⇒ −6+8+C=0 ⇒
C= −2 ⇒
3x+2y−2=0 − szukana
prosta w postaci ogólnej ⇔ 2y=−3x+2 ⇔
y=−32x+1 − szukana prosta w postaci kierunkowej . ...
12 mar 13:24
pigor: przepraszam, bo ja znalazłem równanie prostej . ...

prostopadłej
12 mar 13:25
Aga1: pigor nie napisałeś czasami równania prostej prostopadłej?
12 mar 13:28