Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A(-6,5), B(6,2), C(0,8).
Łukasz: Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A(−6,5), B(6,2), C(0,8).
a) Oblicz pole trójkąta
b) Trójkąt A'B'C' jest obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku w punkcie S i skali k>0.
Jednym z wierzchołków trójkąta A'B'C' jest bunkt B'(3,1). Wiedząc, że pole trójkąta A'B'C'
jest równe 12, wyznacz skalę k, wspólrzędne punktu S oraz współrzędne wierzchołków A' i C'
Wyznaczyłem długosci boków BC i AC 6√2 i 3√5 tylko coś mi AB nie wychodzi bo √153 pole
chciałem z herona policzyc.
12 mar 12:55
FunnyBoy: a) W tablicach maturalnych jest taki wzór
| | 1 | |
PΔ = |
| |(xB−xa)(yC−yA) − (yB − yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔ = |
| |(6+6)(8−5)−(2−5)(0+6)| |
| | 2 | |
P
Δ = 27
12 mar 13:03
Łukasz: a sprawdzisz mi tylko dl odcinka AB jak ci wychodzi?
12 mar 13:06
asdf: |AB| = 3
12 mar 13:16
asdf: |AB| = √(6 + 6)2 + (2 − 5)2
|AB| = √144 + 9 ⇒ √153
12 mar 13:18
Łukasz: a podpunkt b?
12 mar 13:19
Łukasz: to tak jak mi wyszło, zrobiłem wzorem podanym przez kolege, zapamiętam go sobie bo mniej
liczenia, w podpunkcie b punkt S wyszedl mi −3,−1 sprawdzi to ktos i pokaże jak A' i C'
policzyc?
12 mar 13:21
Aga1: W jednokładności dana figura i jej obraz są podobne, a stosunek pol figur podobnych jest równy
kwadratowi skali podobieństwa.
Wylicz k.
12 mar 13:25
Łukasz: K= 2/3
12 mar 13:34