zadanka
ania: Może mi ktoś wytłumaczyć jak mam rozwiązać te zadania ?
Zadanie 1.
Znajdź równanie symetralnej odcinka o końcach w punktach: A = (−1;3) B = (3;−5)
Zadanie 2.
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt (−1;1) i równoległej do prostej o równaniu
y = − x + 15
Zadanie 3.
Oblicz odległość punktu P o współrzędnych ( − 1 ; 0 ) od prostej o równaniu y= 34x+2
12 mar 12:33
FunnyBoy: zad.1
1. Wyznacz równanie prostej AB
2. Wyznacz współrzędne punktu leżącego na środku odcinka |AB|
3. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez środek odcinka |AB|
{3=−1a+b
{−5=3a+b
8 = −2a
a = −4
b = 7
AB: y = −4x + 7 ==> 4x + y − 7 = 0
C − punkt leżący na środku odcinka |AB|
C ( 1 ; −1)
k − symetralna odcinka |AB|
k: x − 4y + Z = 0
Przechodzi przez punkt C, więc:
1 + 4 + Z = 0 ==> Z = −5
k: x −4y −5 =0
12 mar 12:46
FunnyBoy: Zad.2
k − prosta równoległa do prostej x + y − 15 = 0
x + y + Z = 0
przechodzi przez punkt (−1;1) więc:
−1 + 1 + Z = 0 ==> Z = 0
k: x+y=0
12 mar 12:49
FunnyBoy: zad.3
Wystarczy przekształcić równanie prostej do postaci ogólnej i podstawić do wzoru:
P(−1;0)
3x − 4y + 8 = 0
| | |3*(−1) − 4* 0 + 8| | |
d= |
| |
| | √32+(−4)2 | |
d=1
12 mar 12:55
ania: już wiem o co chodzi

zadania nie wyglądają tak strasznie jak na samym początku

Dziękuje za pomoc!
12 mar 12:59
ania: Powiedz mi skąd się Tobie wzięło w pierwszym zadaniu a = − 4 ? Bo mi inaczej wychodzi, że
a=
12
a zrobiłam tak:
| ⎧ | 3= −1a + b/− | |
| ⎩ | −5= 3a +b/− |
|
czyli:
3−5= −1a −3a+b−b
−2= −4a / (−4)
−2−4= a
a=
12
12 mar 13:45
niebieski: mi rowniez wychodzi a=1/2
12 mar 13:49
ania: każdy ma prawo się pomylić
12 mar 13:52
niebieski: no wlasnie

masz jeszcze jakies zadanka?
12 mar 13:53
FunnyBoy: pomyliłem się...

przepraszam
12 mar 13:53
niebieski: nic sie nie stalo
12 mar 13:58
Ajtek: a=−2
{3=−1a+b
{−5=3a+b
odejmując stronami:
3−(−5)=−a−3b+b−b
8=−4a
a=−2
12 mar 14:00
niebieski: teraz obroc i zmien znak po chodzi o prosta prostopadla do tej co wyliczyles
12 mar 14:03
ania: no właśnie nic się nie stało

mam jeszcze dwa zadanka:
1. Oblicz obwód i pole trójkąta o wierzchołkach A = (1;1), B = (4;4), C = (0;8).
2. Znajdź prostą prostopadłą do prostej o równaniu d(x) =
12x + 3
i przechodzącą przez punkt o współrzędnych (2;2).
12 mar 14:05
ania: ajtek: nie pisze się dwa razy minusa bo to jest nie logiczne jak od −5 można jeszcze odjąć
minusa ? co innego gdyby 5 było dodatnie. Bynajmniej ja tak myślę ale sama mogę się mylić.
12 mar 14:09
FunnyBoy: zad.1
| | 1 | |
PΔ = |
| |(xB−xa)(yC−yA) − (yB − yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
Obw = |AB| + |BC| + |AC|
| | 1 | |
PΔ = |
| |(4−1)(8−1) − (4 − 1)(0−1)| |
| | 2 | |
P
Δ = 12
12 mar 14:12
Ajtek: Ania mylisz się.
Mamy od 3 odjąć −5 czyli:
3−(−5)=3+5=8
12 mar 14:13
niebieski: 2=−2*2+b
2=−4+b
6=b
d(x)=−2x+6
12 mar 14:15
ania: mam przykład gdzie mieliśmy podobne zadanie i jakoś pani z matematyki nie pisała tego drugiego
minusa. Dlatego uważam, że jak jest już liczba ujemna tego drugiego minusa się już nie pisze.
12 mar 14:16
FunnyBoy: zad.2
| | 1 | |
d: y = |
| x+3 ==> x − 2y + 6 = 0 |
| | 2 | |
k − prosta prostopadła do d i przechodząca przez punkt (2;2)
k: 2x + y + Z = 0
4 + 2 + Z = 0
Z= −6
k: 2x + y −6 =0
12 mar 14:16
Ajtek: Pisze się. Jeżeli Twoja matematyca tego nie robi, to współczuję, choć nie chce mi się w to
wierzyć! Może po prostu Ty nie przepisałaś, nie jesteś jedyną osobą która ma z tym problem. A
to jest niestety elementarny błąd.
12 mar 14:20
niebieski: Ajtek
3=−a+b
−5=3a+b
a=−2
b=1
symetralna jest prostopadla do prostej pierwotnej i przechodzi przez srodek (S)
wspolrzedne punktu S = xa+xb/2 ya+yb/2
S= wsporzedna x =−1+3/2= 1
wspolrzedna y= 3−5/2=−1
Symetralna y=−1/2x+b
−1=−1/2*1+b
b=−1/2
y=−1/2x−1/2
12 mar 14:20
Ajtek: | | 1 | |
niebieski − symetralna bez minusa przed |
| .
|
| | 2 | |
Warunek prostopadłości prostych:
a
1*a
2=−1
12 mar 14:22
niebieski: Symetralna odcinka – prosta prostopadła do danego odcinka
w prostych prostopadlych wspolczynnik a obracamy i zmieniamy znak
12 mar 14:24
12 mar 14:25
Ajtek: Skoro zmieniamy znak i odwracamy liczbę to:
a
1*a
2=−1
12 mar 14:26
niebieski: nie zauwazylem przepraszam dziekuje teraz to zauwazylem blad w przepisywaniu y=1/2x−1/2
12 mar 14:27
ania: faktycznie ajtek ma racje to ja sie pomyliłam. i zły przykład dałam w linku.
12 mar 14:28
FunnyBoy: ania
dla przykładu:
−1−1=−2
1−(−1)=2
12 mar 14:29
ania: no to robię jeszcze raz te zadanie 1
12 mar 14:29
ania: wiem wiem nie zauważyłam tego minusa. Dlatego nie lubię matmy

motam się na banalnych
sprawach .
12 mar 14:30
Ajtek: Zauważ, iż odejmujemy od pierwszego drugie.
1=−2a+b
3=4a+b
Zatem:
1−3=−2a−4a+b−b
Dlatego też przed −2a nie dopisują minusa.
12 mar 14:33
ania: wiem wiem

zwracam Twój honor to ja wtopę zaliczyłam
12 mar 14:35
Ajtek: Ania, zastosowałem kiedyś metodę z cytryną.
Przychodziła do mnie na korki dziewczyna, która miała podobny problem do Twojego, czyli
zjadała/ignorowała minusy. Obrałem cytrynę, pokroiłem w plasterki i za każdego zjedzonego
minusa zjadała plasterek cytryny. Poskutkowało

.
Smacznego
12 mar 14:36
ania: haha myślisz, że mi to też pomoże ?

muszę spróbować
12 mar 14:39
Ajtek: Nie wiem czy pomoże, tylko raz miałem taką sytuację. Jedno czego jestem pewien to tego, że nie
zaszkodzi.
Tylko nie oszukuj i nie posypuj cytryny cukrem
12 mar 14:42
ania:
okey

postaram się
12 mar 14:55