trygonometria
magda: A takie zadanie

Wyznacz miarę kąta ostrego α wiedząc, że wartość wyrażenia (cosα−sinα)/[cosα(cos2α−sin2α)]
jest równa 2.
12 mar 12:04
magda: błąd: ma być tak
(cosα−sinα)/[cosα(cos2α−sin2α)]
12 mar 12:04
pigor: ... może np. tak :
| cosα−sinα | | cosα−sinα | |
| =2 ⇒ |
| =2 ⇒ |
| cosα(cos2α−sin2α) | | cosα(cosα−sinα)(cosα+sinα) | |
| 1 | |
| =2 ⇒ 1=2cosα(cosα+sinα)} ⇒ sin2α+cos2α=2cos2α+2sinαcosα ⇒ |
| cosα(cosα+sinα) | |
sin
2α−cos
2α=sin2α ⇒ −(cos
2α−sin
2α)=sin2α ⇒ −cos2α=sin2α ⇒ −ctg2α=1 ⇒
tg(180
o−2α)=tg45
o ⇒ 180
o−2α=45
o ⇒ 2α=135
o ⇒
α=67,5o . ...
12 mar 12:49
magda: świetnie

dzięki

już wszystko wiem
12 mar 13:05