Błagam pomóżcie próbuje to rozwiązać od rana:
W układzie współrzędnych przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x) , gdzie f(x)= loga(x−k) + m.
Wyznacz wartości a, k , m.
Nie u miem narysować dokładniej, przepraszam.
Odczytałem z rysunku współrzędne punktów : A=(−1.−1) , B=(1,0) , C=(7,1)
0=loga(1−k) + m
1= loga(7−k) + m
−1= loga(−1−k) + m
to wszystko w klamerce , czyli układ równań.
1−k > 0
7 − k >0
−1−k > 0
a>0 ⋀ a ≠ 1
| 1 | ||
loga1 = loga(1−k) + m ==> m = loga1 − loga(1−k) ==> m= loga( | ) | |
| 1−k |
| 1 | ||
logaa = loga(7−k) + loga( | ) | |
| 1−k |
| 1 | ||
−logaa = loga(−1−k) + loga( | ) | |
| 1−k |