pomocy :)
ola: Dana jest funkcja prawdopodobieństwa pewnej zmiennej X :
xi −5 −2 0 1 3 8
pi 0,1 0,2 0,1 0,2 c 0,1
Wyznaczyć:
a)stałą c
b) dystrybuantę i jej wykres
c) EX, D2 X, DX
d) p(X<0) , p(X≤0) , p(X<4) , p(X≤4), p(−2≤X<4) , p(x równe 2), p(x równe 3), p(−6<X≤0) ,
p(1<x≤8)
12 mar 10:52
Aga1: a) c) zobacz zadanie agi.
Przedstaw rozwiązanie
a)0,1+0,2+0,1+0,2+c+0,1=1
c)EX=−5*0,1−2*0,2+0*0,1+1*0,2+3*c+8*0,1
EX2=suma wszystkich xi2*pi=(−5)2*0,1+(−2)2*0,2+ ...+82*0,1
D2X=EX2−(EX)2
DX=√D2X
b) może później Ci pomogę, ale rysowanie wykresów tu nie jest łatwe.
d) musiałabym sobie przypomnieć, więc może jest ktoś kto z marszu rozwiąże.
12 mar 11:10
Aga1: c=0,3
Obliczyłam c, bo jest potrzebne do dystrybuanty. Trzeba wpisać w klamrze
F(x)= 0, x∊(−∞,−5>
0,1, x∊(−5,−2>
0,3 x∊(−2,0>
0,4 x∊(0,1>
0,6 x ∊(1,3>
0,9 x∊(3,8>
1 x∊(8,∞)
Potrafisz narysować wykres tej dystrybuanty?
12 mar 15:14
ola: Właśnie nie bardzo, ale i tak dziękuję za pomoc
12 mar 19:02