pochodne cząstkowe- pomocy :(
pysia: Obliczyć pochodne cząstkowe funkcji:
a) f(x,y)= (1+xy)
y
11 mar 22:50
pysia: jest w stanie ktoś pomóc mi w tym?
11 mar 22:55
pysia: pomoże ktoś?:(
11 mar 23:20
Godzio:
Umiesz jakąkolwiek policzyć ?
11 mar 23:21
pysia: umiem wszystkie oprócz tych dwóch
11 mar 23:30
Godzio:
Chodziło mi dokładnie po x, po y po z jakąś z tych umiesz ?
11 mar 23:31
pysia: w a) f'y podejrzewam ze bedzie y(1+xy)y−1 ale dalej nie wiem,..
11 mar 23:32
pysia: i analogicznie w przykladzie b) po "z" wiem
11 mar 23:33
Godzio:
a)
f'
x = y(1 + xy)
y − 1 * y = y
2(1 + xy)
y − 1
f'
y = [(1 + xy)
y]' = [e
ln(1 + xy)y]' = [e
yln(1 + xy)]' =
| | xy | |
= (1 + xy)y * (yln(1 + xy))' = (1 + xy)y * (ln(1 + xy) + |
| ) |
| | 1 + xy | |
b)
| | x | | 1 | | z | | x | |
f'x = z( |
| )z − 1 * |
| = |
| * ( |
| )z − 1 |
| | y | | y | | y | | y | |
| | x | | 1 | | z | | x | |
f'y = −z( |
| )z + 1 * |
| = − |
| * ( |
| )z + 1 |
| | y | | x | | x | | y | |
f'
z = dokładnie to samo co f'
y w a)
11 mar 23:42
pysia: dziękuję bardzo
11 mar 23:44