Zbiorem wartości funkcji f(x) = 2/x - 3 jest:
Sławomir: Zbiorem wartości funkcji f(x) = 2/x − 3 jest:
a) R\{0}
b) R\{3}
c)R\{−3}
d)R
Pytanko. Jak robić zadanka tego typu?
I czy zbiór wartości sprawdzać przez wyznaczenie w tym wypadku dziedziny, czy przyrównać całość
do zera czy jak?

Pozdrawiam!
11 mar 22:37
Paweł: masz hiperbolę, a funkcje przedstawioną w postaci kanonicznej, więc 2x przesuwasz o wektor
[0, −3]. Normalny wykres bez przekształceń ma Dziedzinę R−{0}, a ta twoim zdaniem po
przesunięciu w dół jaką będzie miała dziedzinę?
11 mar 22:40
Sławomir: nie ja tak tego nie zrozumiem.

ja na zdrowy rozum, to bym zabawił się z mianownikiem, czyli x nie moze byc równy 0 i wg. mnie
odpowiedź A. proszę mnie skorygować.
11 mar 22:42
Beti: dla funkcji wymiernej postaci:
mamy:
D = R \ {p}
Y = R \ {q}
więc w zalezności gdzie jest ta 3−ka (w mianowniku czy poza ułamkiem) będzie odp a lub c
11 mar 22:42
Beti: zwracam Panom uwagę, że w zad. chodzi o
zbiór wartości a nie o dziedzinę
11 mar 22:43
Paweł: no pomyłka zgadza się zamiast dziedzina miało być ZW, śpiący chyba..
11 mar 22:46
Sławomir: ta trójka jest poza ułamkiem.
Teraz pytanie.
Dlaczego już tak długo przygotowywuję się do matury i pierwszy raz natrafiłem na tę zależność?
11 mar 22:46
Sławomir: czyli to będzie odpowiedź C?
11 mar 22:48
pigor: ... otóż, wykresem jest hiperbola y=
2x przesunięta o 3 do dołu (o wektor [0,−3]) , zatem
y∊R\{−3} − szukany
zbiór wartości − odpowiedź
c) . ...
11 mar 22:48
Beti: właśnie tak − c)
11 mar 22:50
Sławomir: no właśnie a na maturze podstawowej jest hiperbola?

bo póki co to ja wiedziałem tylko o funkcji liniowej, której wykresem jest prosta i
kwadratowej, której wykresem jest parabola. A tu się okazuje, że jest jeszcze jakaś funkcja z
hiperbola.
Chyba ta matura nie dla mnie.
a jak odczytujecie w przesunięciu tę pierwszą współrzędną, że jest ona równa 0? do tego
dochodzicie?
11 mar 22:51
Paweł: bo przy x nie ma plus albo minus jakaś liczba
np. 2x−2 −3
czyli wektor [2, −3]
na maturze na pewno jest hiperbola, jak i funkcja wykładnicza.. więc się potem nie dziw
11 mar 22:52
Sławomir: a w tym wypadku co mi napisałeś, jaki będzie zbiór wartości?
11 mar 22:53
Sławomir: mam go odczytywać też z −3 czy z mianownika też?
11 mar 22:54
Paweł: no druga współrzędna czyli −3 mówi o przesunięciu w dół, bo na minusie, natomiast pierwsza: 2
mówi o przesunięciu w prawo więc ona ma wpływ na dziedzinę funkcji a nie jej ZW
11 mar 22:55
Sławomir: czyli dziedziną są R\{2} a Zw R\{−3} ?
11 mar 22:56
Paweł: tak
11 mar 22:56
Sławomir: a jakby było poprostu f(x) = 2/x ?
11 mar 22:58
Sławomir: to Zw są R wszystkie a D R\{0} ?
11 mar 22:58
Paweł: no to tak jak pisałem na początku nie ma wektora przesunięcia jest [0, 0] więc Dziedzina i
zbiór oprócz zera
11 mar 22:59
pysia: Paweł, czy pomożesz mi z pochodnymi cząstkowymi?
11 mar 22:59
Sławomir: zw też oprócz zera?
11 mar 23:00
Sławomir: przecież tam nie ma nic, więc jest 0, więc do 0 mogę przyrównać 0 , więc będzie 0 = 0 , więc
nic nie będzie?
11 mar 23:01
Paweł: też
11 mar 23:01
Sławomir: czyli zw: R\{0} , D: R\{0}

Daj mi kilka prostych przykładów jak możesz i posprawdzasz mi, jeśli chcesz
11 mar 23:02
11 mar 23:03
Maria: fx=.−×3.−5.2−4x+9
15 sty 10:07
5-latek:
15 sty 10:20