oblicz k
Hub: 0 ≤ k2 (k+1)−3(k−1)
7 kwi 21:47
Basia: Pomagam
8 kwi 16:50
Basia:
k2(k+1) − 3(k−1) ≥ 0
k3 + k2 −3k + 3 ≥ 0
W(k) = k3 + k2 −3k + 3
pierwiastkami tego wielomianu mogą być liczby −3,−1,1,3
W(−3) = (−3)3 + (−3)2 − 3*(−3) +3 = −27 + 9 + 9 + 3 ≠ 0
W(−1) = −1 + 1 +3 + 3 ≠0
W(1)=1+1−3+3≠0
W(3)=27+9−9+3≠0
Czy na pewno dobrze napisałeś tę nierówność ?
8 kwi 16:54
MIckej: tam jest pewnie błąd w tych nawiasach
8 kwi 17:48
Basia: Domyślam się Mickej ale nie wiem czy ma być w obu + czy w obu −.
8 kwi 18:00