Układ równań
123frytki:
4a−7b=−19
3a+2b=22
Oczywiscie to wzsystko w klamerce ale nie umiem jej tu zrobić
11 mar 21:56
Saizou : jaką chcesz metodą?
11 mar 21:58
123frytki: POdstawiania i przeciwnych współczynników
11 mar 22:00
Saizou : to jedziemy podstawiania
| | 22−3a | |
z drugiego równia 2b=22−3a→b= |
| i podstaw z b do pierwszego
|
| | 2 | |
a przeciwnych współczynników
pierwsze równanie pomnóż przez 3, a drugie przez −4
11 mar 22:03
Saizou : i dalej chyba wiesz co robić
11 mar 22:04
123frytki: Własnie chodzi o to ze miałem to w piatek pierwszy raz i nie mam pojęcia o co chodzi. I jak bys
mogł krok po kroku wszystko napisać
11 mar 22:05
Saizou : to mamy wyznaczone b i to b wstawiamy do pierwszego równania
| | 22−3a | |
4a−7* |
| =−19 mnożymy razy 2 aby pozbyć się mianownika
|
| | 2 | |
8a−7(22−3a)=−38
8a−154+21a=−38
29a=−38+154
29a=116 dzielimy przez 29
a=4
i teraz a wstawiamy w dowolne miejsce za a
np.
4*4−7b=−19
16−7b=−19
−7b=−35
b=5
odp. rozwiązaniem układu jest para liczb a=4 i b=5
11 mar 22:11
Saizou : a przeciwnych współczynników będzie tak
4a−7b=−19 mnożymy obustronne przez 3
3a+2b=22 mnożymy obustronnie przez −4
12a−21b=−57
−12a−8b=−88 oddajemy "z góry na dół"
−−−−−−−−−−−−−−−−
−29b=−145
b=5
i teraz wstawiamy za b w dowolne miejsce
3a+2*5=22
3a+10=22
3a=12
a=4
a=4
b=5
11 mar 22:15
123frytki: Dzieki

*
11 mar 22:18
11 mar 22:19