pomoże ktoś ?
Sysia...: wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= x² +b x + c dla W=(−3,0)
11 mar 21:54
Jack:
Da się do zrobić jednoznacznie tylko, gdy W to wierzchołek paraboli. Skorzystaj z postaci
kanonicznej funkcji.
11 mar 22:04
Eta:
W(−3,0) to z postaci kanonicznej
f(x)= (x+3)2 ⇒ f(x)= x3+6x+9 to: b=.... c=....
11 mar 22:05
Sysia...: taaak wiem już rozwiązałam

ale dziękuję
11 mar 22:09
Sysia...: napisz wzór funkcji kwadratowej wiedzać że jej miejscami zerowymi sa liczby −4 i 3 oraz f(0)=
−4 a z tym mi pomozecie ?
11 mar 22:12
Paweł: sytuacja przecież podobna do poprzedniego, tym razem zapisz to sobie w postaci iloczynowej
11 mar 22:16
Sysia...: czyli ?
11 mar 22:19
Sysia...: a(x−x1)(x−x2) ?
11 mar 22:21
Paweł: no tak i podstawiasz miejsca zerowe i potem liczysz "a" f(0) = −4
11 mar 22:22
Sysia...: wrr nie wiem jak to obliczyc
11 mar 22:30
Paweł: pod F(x) podstaw −4, a pod x'a 0. Oczywiście po podstawieniu miejsc zerowych
11 mar 22:31
Sysia...: f(−4) = 0(x+4)(x−3)?
11 mar 22:35
Sysia...: f(−4) = a(0+4)(0−3)?
11 mar 22:36
Paweł: pod x'y podstawiasz 0 nie pod "a", a pod całe f(x) podstawiasz −4
a(0+4)(0−3) = −4
11 mar 22:37
Sysia...: −4 = 4a * (−3a)
−4 = −12a
−12a = −4
11 mar 22:47