Ciagi
Euklides: Ujemnych wyrazów ciągu określonego wzorem an = n2 − 2n − 24 jest:
11 mar 21:53
koma: a
n<0 i liczysz
11 mar 21:56
Euklides: wyliczyłem pierwiastki i wyszło, że
n
1=−4 − odpada
n
2=6
jednak po podstawieniu za n=6 wychodzi, 0 a zero to nie jest liczba ujemna. Ma ktoś pomysł jak
to rozwiązać? (oczywiście nie wstawiając pod N po kolei liczb naturalnych

)
11 mar 22:00
pigor: ... np. tak :
a
n<0 i
n∊N ⇒ n
2−2n+1−25< 0 ⇔ (n−1)
2<25 ⇔ |n−1|< 5 ⇒ −5< n−1<5 i n∊N ⇔
0< n<6 i n∊N ⇔ n∊{1,2,3,4,5) , czyli
5 wyrazów jest ujemnych . ...
11 mar 22:01
koma: no jest dobrze na paraboli od −4 do 6 przedzial.. ale ze ciag to tylko liczby naturalne
dodatnie to nalezy {1,2,3,4,5} czyli 5 wyrazów
11 mar 22:06
koma: ehh...znow sie dzis spoznilem
11 mar 22:06
Gustlik:

n
2 − 2n − 24<0
Δ=100,
√Δ=10
n
1=−4, n
2=6
Rozwiązaniem nierówności jest przedział (−4, 6), wystarczy teraz wypisać wszystkie liczby
naturalne z tego przedziału. Są to liczby 1, 2, 3, 4, 5. Czyli ciąg ma 5 ujemnych wyrazów.
Nie przejmuj się, że jeden pierwiastek wyszedł ujemny. Wprawdzie nie spełnia on założeń dla
ciagu, ale jest potrzebny do narysowania wykresu i rozwiązania nierówności.
12 mar 00:11