Liczby zespolone
Marta: LICZBY ZESPOLONE Obliczyć
Wynik zapisać w postaci z=x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z
dokładnością do dwóch cyfr po kropce.
11 mar 21:44
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
11 mar 21:50
Beti: a może najpierw uprościć?
| | 2 | | 2 | |
( |
| − |
| i)25 = (√2 − √2i)25 |
| | √2 | | √2 | |
11 mar 22:11
Trivial:
Najpierw zauważmy, że
(1−i)
25 = (1−i)
2*12(1−i) = (1−2i+i
2)
12(1−i) = (−2i)
12(1−i) = 2
12(1−i)
oraz
| | 2 | |
( |
| )25 = (√2)25 = 212√2. |
| | √2 | |
Dalej już bardzo prosto
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| − |
| i)25 = ( |
| )25(1−i)25 = 212√2*212(1−i) = ... |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
11 mar 22:26