LICZBY ZESPOLONE
Marta: Obliczyć:
Wynik zapisać jako z=x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością
do dwóch cyfr po kropce.
x=?
y=?
Bardzo proszę o pomoc, nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać to zadanie:(
11 mar 21:40
Gustlik: Sprowadź licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej z=|z|(cosφ+isinφ) i skorzystaj ze
wzoru de Moivre'a:
zn=|z|n(cosnφ+isinnφ).
Pamiętaj, ze φ jest w radianach, na kalkulatorze wylicz funkcje trygonometryczne i zaokrąglij
wyniki.
12 mar 00:17