prawdopodobienstwo
zos: | | 1 | | 4 | |
NIECH A,B ⊂Ω. OBLICZ PRAWDOPODOBIENSTWA ZDARZEN A∪B ORAZ B\A, JESLI P(A)= |
| , P(B)= |
| |
| | 2 | | 5 | |
ORAZ A⊂B
11 mar 21:18
Artur z miasta Neptuna:
skoro: A⊂B to P(A∩B) = P(A) = 1/2
w takim razie P(A∪B) = P(B) = 4/5
natomiast P(B\A) = P(B) − P(A∩B) = 4/5 − 1/2 = 3/10
11 mar 21:21
Aga1: P(A∪B)=P(B)=
P(B−A)=P(B)−P(A∩B)=P(B)−P(A)=
11 mar 21:21
pigor: hmm ... a ja bym liczył jednak tak :
P(B\A)=P(A'∩B)=P(A')*P(B)=(1−12)*45=12*45=25=410=0,4
11 mar 21:54
Gustlik:

Liczymy z rysunku:
| | 4 | | 1 | | 8 | | 5 | | 3 | |
P(B\A)= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 10 | | 10 | | 10 | |
12 mar 01:13