Prawdopodobieństwo
Basiek: Prawdopodobieństwo.
Niech X={1,2,3,4,5} i Y={1,2,3,4,5,6,7}. Oblicz prawdopodobieństwo, że zbiór wartości losowo
utworzonej funkcji f: X→Y jest dwuelementowy.
Mógłby ktoś chociaż mi powiedzieć, o co chodzi?
11 mar 20:53
Aga1: jedną z funkcji jest np. funkcja
x 1 2 3 4 5
y 1 2 1 1 1
Zw={1,2}−−zbiór wartości jest dwuelementowy.
11 mar 20:59
Artur z miasta Neptuna:
ZB ma być dwuelementowy, czyli w Y mają być tylko dwa elementy wybierane
| | 7 | | 6 | | 2 | | 7 | | 1 | | 6 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| * ( |
| )3 + |
| * |
| * |
| * ( |
| )2 + |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 7 | | 1 | | 6 | | 2 | | 7 | | 1 | | 6 | |
+ |
| * ( |
| )2 * |
| * |
| + |
| * ( |
| )3 * |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
11 mar 21:00
Basiek: Okej. Zacznijmy od początku.
Wybaczcie, ale nie rozumiem, ani jednego, ani drugiego. Ni w ząb.
11 mar 21:02
Aga1: Z Y możesz wybrać maksymalnie 5 liczb, przy czym kolejność jest ważna i i liczby mogą się
powtarzać.
IΩI=7
5
| | | | 7! | |
Ze zbioru 7 elementowego wybieramy podzbiór dwuelementowy | = |
| =21 |
| | | 5!*2! | |
Teraz argumentom przyporządkowujemy wybraną parę
możemy to zrobić na 2
5−2 sposobów.
IAI=21*(2
5−2)
11 mar 21:14
pascal:
Trzeba tez odjąc tutaj dwie funkcje stałe bo funkcja stała ma tylko jednoelementowy zbior
wartosci
11 mar 21:15
pascal:
Co zresztą tutaj uczyniono
11 mar 21:16
Basiek: Doszłam do "teraz argumentom..."
I właśnie tu... mam problem, żeby załapać, bo w sumie to nie robiliśmy nigdy takiego zapisu
funkcji, więc ciężko mi to pojąć.
Czy mogłabyś mi zapisać tę funkcję dla np. x=1 w jakiś inny sposób? Np. nie wiem− zwykłym
wzorem, czy coś? Bo hm... całą tę zabawę z prawdopodobieństwem zazwyczaj ogarniam, tylko ten
rodzaj funkcji u mnie szwankuje. Szwankuje bardzo mocno.
11 mar 21:22
Aga1: Tej funkcji nie da się zapisać za pomocą wzoru.
Zapisałam Ci za pomocą tabelki. Funkcję możesz opisać za pomocą grafu, uporządkowanych par,
wykresu lub słownie.
Np. Ala graf
X Y
1→5
2→5
3→5
4→3
5→3
Zw={3,5}
11 mar 21:31
Basiek: Chwalała Ci, jesteś cudowna. Naprawdę. Miałam całkowicie inne wyobrażenie o co chodzi z tym
zapisem funkcji. Przyjęłam sobie x jako coś co wybieramy raz "na stałe", a nie jako zmienną.
Przez co cała druga część rozwiązania zadania+ tabelka, którą teraz pojmuję wydawało się...
kosmicznie dziwne.
Dziękuję !
11 mar 21:34
pascal:

No argumenty to są te liczby(obrazowo w układzie wspołrzędnych− to te na osi Ox) przykładowo
nie wiem wezmy sobie zbior okreslony tak:
| | 1 | | 1 | |
X={−2,−1,− |
| ,0, |
| ,1,2} kazdej liczbie z tego zbioru przyporządkujmy liczbe będącą np |
| | 2 | | 2 | |
jej kwadratem
wiec jaki będzie zbior wartosci takiej funkcji?
f(−2)=(−2)
2=4
f(−1)=1
f(0)=0
f(1)=1
f(2)=4
| | 1 | |
zbior wartosci Y={0, |
| ,1,4} |
| | 4 | |
a za pomocą tabelki no to tak ja powyzej(jedna kolumna pusta nie wypełniona z nieuwagi

a za pomocą wzoru? no to
y=x
2 albo f(x)=x
2
a wykres? no to na podstawie tej tabelki wykresik zrobisz jest to parabola o wierzchołku w
punkcie (0,0) mam nadzieje ze nieco przyblizyłem okreslanie w ten sposob funkcji
11 mar 21:43
Basiek: Dziękuję
Pascal 
ależ się upisałeś, na pewno nie na marne
11 mar 21:54