Znajomy: Znaleść wzór dla ciągu {21,25,28,30} POMOCY

9 maj 15:19
googol: Wzór ogólny:
an=a1 + (n+-1)r
a1=21
r=a2-a1=25-21=4
an=21 + (n-1)4
bajka
9 maj 18:28
Jakub: To nie jest ciąg arytmetyczny. Nie można tak robić.
10 maj 12:08
67: Rzeczywiście jest źle.To jest ciąg geometryczny raczej.Trzeba podstawić tylko do wzoru
ale ciągu geometrycznego bodajże.
10 maj 12:32
kml: no to was zaskocze .. ciąg geometryczny to też nie jest. nie ma stałego q..
najpierw różnica między wyrazmi wynosi 4 .. poźniej 3 .. 2 .. pewnie dalej 1.. 0 .. -1

? ale co będzie sobie do pewnego momentu rósł.. a później malał

fajny ciąg
10 maj 14:05