funkcje liniowe
Marek: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań ze względu na wartości
parametrów.
a) mx− m2=4m+4−2x (parametr m)
b) x−a =x/b (parametr a i b)
Pdaj rozwiązanie w przypadku równania oznaczonego.
11 mar 20:45
Marek: pomcy potrzebuje na jutro a nie umię
11 mar 21:07
Aga1: a) w pierwszym Co oznacza m2?
11 mar 21:35
Gustlik: ad a) to chyba ma byc tak, skoro jest jeden parametr:
mx− m
2=4m+4−2x
mx+2x=m
2+4m+4
(m+2)x=m
2+4m+4 /:(m+2)
1. Gdy m+2≠0 ⇒ m≠−2 → równanie oznaczone, rozwiązanie wg wzoru (*).
| | 0 | |
2. Gdy m+2=0 ⇒ ⇒ m=−2 → liczę x wstawiając m=−2 do (*) − jeżeli wyjdzie x= |
| − mamy |
| | 0 | |
| | "coś" | |
tożsamość, gdy x= |
| − mamy sprzeczność: |
| | 0 | |
| | (−2)2+4*(−2)+4 | | 4−8+4 | | 0 | |
x= |
| = |
| = |
| → równanie tożsamościowe (nieoznaczone) − |
| | −2+2 | | 0 | | 0 | |
nieskończenie wiele rozwiązań.
ad b)
x−a =x/b /*b, b≠0
bx−ab=x
bx−x=ab
(b−1)x=ab /:(b−1)
1. Gdy b−1≠0 ⇒ b≠1 → równanie oznaczone, rozwiazanie wg wzoru (**).
| | a*1 | | a | |
2. Gdy b−1=0 ⇒ b=1 → mamy x= |
| = |
| . |
| | 1−1 | | 0 | |
Wtedy:
| | 0 | |
− gdy b=1 i a=0 mamy x= |
| → tożsamość − nieskończenie wiele rozwiązań |
| | 0 | |
| | a | |
− gdy b=1 i a≠0 mamy x= |
| → sprzeczność. |
| | 0 | |
12 mar 01:38