ciagi
ghghjfgx: dany jest ciąg geom. którego drugi wyraz jest równy 10 a trzeci −4. Znajdź pierwszy wyraz
nie wiem jaki wzór zastosować i jeśli taki jest to czy stosuje się go również w szukanym
drugim lub trzecim wyrazie?
11 mar 20:44
Beti: w c. geom.: a22 = a1*a3
11 mar 20:45
Beti: Stosuje się go wtedy, kiedy jest mowa o trzech kolejnych wyrazach ciągu − bez względu na
to, które to sa wyrazy
11 mar 20:47
ghghjfgx: a w ciągu arytmetycznym?
11 mar 20:56
Beti: a
1, a
2, a
3 − wyrazy c. arytm., to:
11 mar 20:57
ghghjfgx: wszystko jasne
11 mar 21:01
koma: | | 4 | | 2 | |
Oblicz q w tym przypadku q=− |
| =− |
| |
| | 10 | | 5 | |
| | 5 | |
wtedy a1 = 10*(− |
| )=−25 |
| | 2 | |
11 mar 21:02
asdf: 100 = a1 * −4
−25 = a1
11 mar 21:04
ghghjfgx: ile wyrazów dodatnich ma ciąg a
n określony wzorem a
n=2
n2+12. jesli ktos wie jak rozwiązać
11 mar 21:08
koma: a
n>0 rozwiazujesz nierownosc
11 mar 21:11
ghghjfgx: 2n2+12 >0
2
n2 >−12 / :2
n
2> −6 / :
√
n >
√−6
chyba źle

albo sprzeczność czyli nie ma wyrazów dodatnich
11 mar 21:22
koma: a tam jak masz an=2n2... to nie powinno byc an=2n2 ?
11 mar 21:23
ghghjfgx: wkradł się błąd , ale to chyba nie wpływa na obliczenia
11 mar 21:25
Beti: wzór ciągu: an = 2n2+12 oznacza, że dla każdego n ε N+ dostaniemy liczbe dodatnią
czyli ten ciąg ma wszystkie wyrazy dodatnie
11 mar 21:27
koma: czyzby to wszytskie wyrazy byly dodatnie... bo za
n podstawiamy liczby tylko naturalne
dodatnie
11 mar 21:29
ghghjfgx: czyli to co stoi przy n oznacza czy ciąg ma wyrazy dodatnie, a jak sprawdzić czy ma ujemne?
n ε N − ?
11 mar 21:30
koma: o widze ze sie spoznilem
11 mar 21:30
ghghjfgx: nie szkodzi

lepiej zrozumiem
11 mar 21:31
koma: sprawdza sie tak an<0, ale ten ciag nie ma ujemnych... bo jest n2+12.
11 mar 21:32
koma: n nie moze byc ujemne i musi byc liczba tylko naturalna dodatnia
11 mar 21:33
ghghjfgx: rozumiem
11 mar 21:37
koma: masz jeszcze jakies pytania to wal.
11 mar 21:38