katy
zadanie: oblicz miary katow trojkata majac dane dlugosci jego bokow:3
√3−3,6,3
√6 trzeba obliczyc z
tw.cosinusow? cosα=a
2−b
2−c
2/−2bc
11 mar 20:38
Eta:
tak
11 mar 20:42
zadanie: −18√3+54/2*(3√3−3)*3√6 jak to dalej obliczyc?
11 mar 21:17
zadanie:
11 mar 21:25
Beti: | | 54−18√3 | | 54−18√3 | |
cosα = |
| = |
| = skracam przez 18 =
|
| | 2(3√3−3)*3√6 | | 18√18−18√6 | |
| | 3−√3 | | 3√2+√6 | |
= |
| * |
| = ... |
| | 3√2−√6 | | 3√2+√6 | |
11 mar 21:35
zadanie: wychodzi mi ze jest to 3(√6+√2)/4 i to wychodzi ponad 2 a cos nie ma dla 2
11 mar 22:16
Beti:
może zapisz, jak liczyłaś/eś, to sprawdzimy, gdzie jest błąd ?
11 mar 22:19
zadanie: juz wiem tez mi wyszlo dobrze
11 mar 22:32
Beti:
11 mar 22:36
Gustlik: Wskazówka: można zrobić tak − bedzie łatwiej: kąt α wyliczyć z twierdzenia cosinusów, następnie
z jedynki trygonometrycznej przeliczyc cosα na sinα i obliczyć sinβ i później β z twierdzenia
sinusów, a trzeci kąt γ z sumy kątów w trójkącie: γ=180o−α−β.
12 mar 00:51
Klaudia: A jak policzyć dalsze miary kątów?
18 kwi 16:34
Klaudia: Oj, już wiem.
18 kwi 16:39