oblicz a5
Karola: a1=1 a2=1
an+2=(−1)n an−an+1
11 mar 20:31
Beti: musisz z tego wzoru najpierw obl a3 i a4, dopiero potem a5
11 mar 20:39
Karola: ale nie wiem jak zacząć a3
11 mar 20:41
Baton: a5=−3 liczyłem na piechotę
11 mar 20:41
Baton: wstawiasz normalnie, Twoje an najpierw jest a1, a an+1=a2 no i podstawiasz
11 mar 20:43
Baton: n to jest oznaczenie który wyraz ciągu
11 mar 20:43
Beti: Jeśli do wzoru podstawisz n=1 to otrzymasz:
a3 = (−1)1a1 − a2 → a1 i a2 znasz, więc podstaw i policz a3
potem podstaw n=2 − obliczysz a4 → podobnie a5
11 mar 20:44
Karola: a4=(−1)2a2−a3 ?
11 mar 20:49
pigor: ... to
a
3= a
1+2= (−1)
1a
1−a
2= −1−1= −2 ;
a
4= a
2+2= (−1)
2a
2−a
3= 1−(−2)= 1+2 = 3 ;
więc
a5= a
3+2= (−1)3a
3−a
4= −(−2)−3= 2−3=
−1 . ...
11 mar 20:50
Beti: właśnie tak
11 mar 20:50
Beti: pigor − nie rozwiązuj za Karolę bo się nie nauczy
11 mar 20:51