statystyka
ada: Marysia chciałaby otrzymać świadectwo z wyróżnieniem, do czego potrzebna jej jest średnia ocen
większa niż 4,75. Nauczyciele wystawili jej wstępnie dwie oceny celujące (6), cztery oceny
bardzo dobre(5), cztery oceny dobre (4), i jedną ocenę dostateczną(3). Każdą z ocen (oprócz
celujących) może poprawić o jeden stopień. Ile ocen powinna poprawić, aby otrzymać świadectwo
z wyróżnieniem?
11 mar 20:21
Asia:
2x 6
4x 5
4x 4
1x 3
6+6+5+5+5+5+4+4+4+4+311 = 5111 = 4,63
Jeśli Marysia poprawi 4 na 5 i 3 na 4 otrzymamy :
6+6+5+5+5+5+5+4+4+4+411 = 5311 = 4,81
odp: Marysia powinna poprawić dwie oceny.
12 mar 16:51