Odległosc w układzie współrzędncych. obliczanie pól
Noide:

Oblicz pole czworokątu
A = (−2,−1)
B= (3,2)
C =(4,5)
D= (−3,4)
Bardzo proszę o rozwiązania zadania i wytłumaczenie ocb
11 mar 20:10
MQ: Podziel se go na dwa trójkąty
11 mar 20:12
Noide: I tak nie będę wiedział jak to obliczyć. Prosze o pomoc
11 mar 20:59
Noide: Jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć na chłopski rozum lub rozwiązac krok po kroku?
11 mar 21:59
Krzysiek: dzielisz na trójkąty (jak chcesz) i obliczasz długość boku i wysokość opadającą na ten bok
(korzystając ze wzoru na odległośc punktu od prostej )
lub dzielisz na trójkąty i korzystasz ze wzoru z iloczynem wektorowym
11 mar 22:01
rumpek: E tam

ciachasz na pół, a w tablicach matematycznych jest wzór na pole przechodzące przez 3
punkt

Potem sumujesz otrzymane pola trójkątów i finał
11 mar 22:08
Noide: Mógłby ktoś to rozwiązac?
11 mar 23:28
Godzio:
Połącz wierzchołki DB i zajrzyj do tablic matematycznych

Masz tam gotowy wzór.
11 mar 23:33
Ja umiem rozwiązać:

Oblicz pole zewnętrznego prostokąta i odejmij od niego pola czterech trójkątów i pole
wewnętrznego prostokąta
11 mar 23:35
Gustlik:

Oblicz pole czworokąta:
A = (−2,−1)
B= (3,2)
C =(4,5)
D= (−3,4)
Wyprowadzasz wektory z jednego z wierzchołków, np. z A do pozostałych wierzchołków, jak na
rysunku i dzielisz czworokąt na dwa trójkąty, których pola obliczysz z wyznacznika wektorów.
Liczę pole trójkąta P
1:
AB
→=[3−(−2), 2−(−1)]=[5, 3]
AC
→=[4−(−2), 5−(−1)]=[6, 6]
d(AB
→, AC
→)=
| 5 3 |
| 6 6 | = 5*6−3*6=30−18=12
Liczę pole trójkąta P
2:
AC
→=[6, 6]
AD
→=[−3−(−2), 4−(−1)]=[−1, 5]
d(AC
→, AD
→)=
| 6 6 |
| −1 5 | = 6*5−6*(−1)=30+6=36
Odp:
P
czw=P
1+P
2=24
Więcej o wektorowej metodzie obliczania pól tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
12 mar 00:43