ułamki
tomek: Rozszerz dane ułamki tak, aby otrzymać wyrażenia o podanych mianownikach. Podaj koniecznie
założenia.
Brakuje mi kilku lekcji i chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązywać takie zadania.
np
2
=
x
x2−4x
=> x*z = x2−4x
x2−4x
z =
x
x(x−4)
z =
x
z = x−4
2x−8
x−4
=
x2−4
x2−4
Dobrze rozwiązałem?
jeśli tak, to jak rozwiązać coś takiego:
x+4
=
x−3
4x3−12x2+9x−27
11 mar 19:54
tomek: ref
11 mar 20:02
tomek: ref
11 mar 20:12
Beti: Do momentu: z=x−4 jest dobrze. Potem − cuda wianki
2
2
x−4
2x−8
powinno być tak:
=
*
=
x
x
x−4
x2−4x
11 mar 20:17
Baton: (4x2+9)(x−3) <−−−−−−−− przeksztalcony mianownik reszta tak jak wczesniej