stereometria
Tomek: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości c i kącie ostrym α.
Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze β. Oblicz pole powierzchni bocznej
ostrosłupa.
11 mar 19:42
Tomek: pomógłby ktoś chociaż w rysunku, bo nie wiem czy dobrze zaznaczyłem kąty ?
11 mar 20:11
rumpek: "Jeśli wszystkie ściany bocznej nachylona są do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod tym samym
kątem, to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę tego
ostrosłupa. Wysokości wszystkich ścian bocznych ostrosłupa mają wtedy jednakową długość."
11 mar 20:15
Tomek:

tam gdzie poprowadziłem strzałki to kąty β tak?
11 mar 20:17
rumpek: tak
11 mar 20:18
Tomek: o dziękuje Rumpek − już wszytko jasne. Jeżeli mogę wiedzieć to skąd masz to twierdzenie ?
11 mar 20:19
rumpek: to nie twierdzenie to wiedza
11 mar 20:21
rumpek: jakby były krawędzi nachylone do płaszczyzny podstawy, to wtedy spodek byłby na środku
przeciwprostokątnej trójkąta
11 mar 20:21
Tomek: to powiedz mi jak miałem do tego dojsc
11 mar 20:22
Tomek: no to z krawędziami wiem
11 mar 20:22
Tomek: dobra juz rozkminilem, dzieki jeszcze raz
11 mar 20:31
dero2005:

dane: c, β
r − promień okręgu wpisanego
| | a+b−c | | | | c | |
r = |
| = |
| = |
| (√3−1)
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
h
a = h
b = h
c = h − wysokość ścian bocznych
| | r | | c | |
h = |
| = |
| (√3−1)
|
| | cos β | | 4cos β | |
| | a*h | | b*h | | c*h | | h | |
Pb = |
| + |
| + |
| = |
| (a + b + c) =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | c | | c | | c2√3 | |
= |
| *(√3−1)[ |
| (√3+3)] = |
| |
| | 8cosβ | | 2 | | 8 cosβ | |
11 mar 20:41
Tomek: dero kto powiedział, że tam jest 30
o ?

Ale dzięki

juz zrobilem to zadanie, analogicznie do Twojego sposobu tylko używałem α−fy.
11 mar 20:50
dero2005:
Rzeczywiście, że nie ma napisane, musiałem to sobie wymyslić
11 mar 20:52