Ciągi
Rafał: Ciąg (36, a, b) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Ciąg (36, a, b − 4) jest arytmetyczny.
Oblicz a i b.
11 mar 19:39
Beti: Dla c. geom.: a2 = 36b
Dla c. arytm.: 2a = 36+(b−4)
wystarczy rozwiązać ten ukł. równań
11 mar 19:41
Rafał: a jak rozwiązać ten układ równań? nie wiem co zrobić z a2
11 mar 19:54
Beti: nic − wyznacz np. z drugiego równania b (bo jest najłatwiej) i podstaw do pierwszego
równania. Otrzymasz równanie kwadratowe.
11 mar 19:55
Rafał: Ok, wielkie dzięki

dalej już wszystko jasne
11 mar 20:05
Gustlik: Można na JEDNEJ NIEWIADOMEJ:
a=36+r
b−4=36+2r ⇒ b=40+2r
Zatem ciąg geometryczny wygląda tak:
36, 36+r, 40+2r
Rozwiąż teraz równanie:
(36+r)2=36*(40+2r) ⇒ Δ=, r1=..., r2=...
Mając oba "r"−y oblicz oba a i oba b. Będą 2 zestawy takich liczb.
12 mar 01:24